Ghidul rosu Michelin

Primul restaurant care a primit steaua Michelin în blocul post-sovietic a fost restaurantul «Allegro Prague» din Praga. În 2007, Ghidul Roșu Michelin de asemenea a menționat restaurantul praghez «La Veranda»], creat de Iurii Kolesnik, restaurator din Odesa și de partenerul său, Savelii Libkin.

Ghidul roșu Michelin (fr. Michelin, Le Guide Rouge), de asemenea cunoscut ca

«Ghidul roșu» este  ratingul restaurantelor  cel mai renumit și prestigios la moment. Ghidul se publică din anul 1900.

Primul ghid a fost lansat în anul 1900 de André Michelin,  unul din fondatorii companiei «Michelin». Inițial, ghidul prezenta lista a diverse locuri care puteau fi de folos călătorilor, de exemplu: hoteluri, ateliere de reparații, cafenele sau parcări cu plată. Acesta se distribuia gratuit și era destul de solicitat. În 1920 acesta a început să fie vândut contra unei plăți moderate, în acesta făcându-se în același timp loc pentru clasamentul restaurantelor, conform prețurilor acestora. Astfel, restaurantele scumpe erau marcate cu o stea, care se asemăna vag cu o floare.

Politica clasamentului s-a schimbat radical în anul 1926 și, de atunci, steaua în drept cu denumirea restaurantului semnifica o bucătărie excelentă. La începutul anilor 1930 s-au mai adăugat două stele. Sistemul mai mult nu s-a schimbat și se descifrează în modul următor:

  • restaurant foarte bun în categoria sa (se are în vedere tipul de bucătărie).
  • bucătărie excelentă, se merită o mică schimbare în itinerar pentru a-l vizita.
  • activitate excelentă a bucătarului-șef, se merită o călătorie specială pentru a-l vizita.

Ghidul se publică pentru următoarele țări europene: un ghid comun pentru Franța, Austria, Benelux, un ghid comun pentru Italia, Germania, Spania și Portugalia, un ghid comun pentru Elveția,  Marea Britanie și Irlanda.

De asemenea există ghiduri separate pentru New York, Los Angeles, Las Vegas, Chicago, San Francisco, Tokyo, Kyoto și Osaka(un ghid comun), Hong Kong și Macau (un ghid comun), Paris (în acesta, printre altele, se indică aceleași restaurante ca și în ghidul francez), Londra și orașele principale ale Europei (Main Cities of Europe).

Ghidul pentru Tokyo[3], care este lansat din 2008, a clasat de îndată capitala Japoniei pe primul loc printre «orașele gurmande» conform versiunii Michelin. Tokyo a luat această denumire care aparținea Parisului, depășindu-l pe ultimul cu un număr de 93 stele (191 față de 98).

Primul restaurant care a primit trei stele în Marea Britanie a fost «Gordon Ramsay» la Londra,

proprietarul și șeful căruia este Gordon Ramsay, scoțian de origine.

Primul restaurant care a primit steaua Michelin în blocul post-sovietic a fost restaurantul  «Allegro Prague» din Praga. În 2007, Ghidul Roșu Michelin de asemenea a menționat restaurantul praghez  «La Veranda»], creat de Iurii Kolesnik, restaurator din Odesa și de partenerul său, Savelii Libkin.
misha